KUHMO
Saunaniemi

Nimi: Saunaniemi
Tyyppi: maarakenteet painanteet; löytöpaikat ; asuinpaikat ; työ- ja valmistuspaikat  pyyntikuopat;
Ajoitus: kivikautinen;rautakautinen ristiretkiaika;

Harjuniemen kärjessä suojaisella paikalla sijaitseva nykyinen laavupaikka, jolla on ollut toimintaa myös esihistoriallisena aikana. Paikalta löydetty kivikautista leiriytymistä (kvartsi-iskoksia ja palanutta luuta) ja ristiretkiajalle ajoittuvaa toimintaa (pronssinen hevosenkenkäsolki) osoittavia löytöjä. Leiripaikalla ja sen taustalla olevan harjun päällä on maakuoppia, joista osa on mahdollisia pyyntikuoppia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kainuulle tyypillinen veden äärellä sijaitseva kohde, jolla ollut toimintaa eri aikoina. Leiripaikan ympäristö on hyvin säilynyttä ja tukee kohteen ymmärtämistä.

Kuva: Kuhmon Saunaniemen alueelta tunnetaan pyyntikuoppia ja sieltä on myös löytynyt rautakautinen hevosenkenkäsolki. Vesa Laulumaa 2015  Kuva: Kuhmon Saunaniemen alueelta tunnetaan pyyntikuoppia ja sieltä on myös löytynyt rautakautinen hevosenkenkäsolki. Vesa Laulumaa 2015  Kuva: Kuhmon Saunaniemen alueelta tunnetaan pyyntikuoppia ja sieltä on myös löytynyt rautakautinen hevosenkenkäsolki. Vesa Laulumaa 2015