KUHMO
Jonkerin Kirkkoniemi

Nimi: Jonkerin Kirkkoniemi
Tyyppi: asuinpaikat  talonpohjat; kivirakenteet  röykkiöt; kivirakenteet  uunit;
Ajoitus: historiallinen 1600-luku;keskiaikainen;

Autioitunut historiallisen ajan kylänpaikka, jolta tunnetaan noin 30 kiviröykkiötä. Röykkiöistä osa on kaivauksissa osoittautunut talonpohjiin liittyviksi uuneiksi. Lisäksi alueelta tunnetaan joitain kuoppia, jotka ovat todennäköisesti varastointiin käytettyjä rakenteita. Löytöaineisto on vähäistä, lähinnä eläinten ja kalojen luuta. Paikalta löydetty pronssinappi ajoittuu 1500–1600-luvuille ja tutkittujen uuninperustusten radiohiiliajoitukset osoittavat 1300–1500-luvuille.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Varhaisen historiallisen ajan autioitunut kylän paikka, jota on tutkittu arkeologisesti. Kohde on Kainuun varhaisen historiallisen ajan tutkimuksen kannalta merkittävä kohde.

Kuva: Röykkiö 1 pintaturpeen poiston jälkeen. Esa Suominen 1983  Kuva: Röykkiö 2 pintaturpeen poiston jälkeen. Esa Suominen 1983  Kuva: Röykkiö 3 pintaturpeen poiston jälkeen Esa Suominen 1983  Kuva: Röykkiön 2 koillispuoli kaivaustasolla 1 Esa Suominen 1983