LAIHIA
Riitasaari

Nimi: Riitasaari
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen;varhaismetallikautinen;

Kymmenen varhaismetallikaudelle ajoittuvaa röykkiötä soiden ympäröimällä kallioalueella. Röykkiöt ovat pääosin pyöreitä tai soikeita, ja halkaisijaltaan alle kymmenen metrin kokoisia. Neljä röykkiöistä on tutkittu 1930-luvulla. Tutkimuksissa isoin röykkiö (6,5 x 13 m) paljastui suorakaiteen muotoiseksi, ja sen sisällä oli tarhamaisia kivikehiä. Löytöinä röykkiöistä saatiin vain palanutta luuta. Pohjanmaalle tyypillisenä piirteenä kahdessa tutkitussa röykkiössä oli käytetty punaisia hiekkakivilaakoja pintakerroksessa.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Riitasaaren röykkiöalue ympäristöineen on tyypillinen esimerkki varhaismetallikautisesta hautaröykkiöalueesta, jossa usein vaatimattoman näköiset kiviröykkiöhaudat sijaitsevat suoalueen keskellä selvästi erillään nykyisestä asutuksesta. Kaikki röykkiöt eivät todennäköisesti ole hautoja vaan niillä saattaa olla myös joku muu funktio. Alue on hyvin säilynyt ja sillä on runsaasti vielä tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Röykkiö 1, kuvattu koilliseen. Piritta Häkälä 2011  Kuva: Röykkiö 2-4, kuvattu luoteeseen. Piritta Häkälä 2011  Kuva: Röykkiö 10, kuvattu etelään. Piritta Häkälä 2011  Kuva: Röykkiö 10, kuvattu etelään. Piritta Häkälä 2011