LAIHIA
Alatalo/Jätinhaudanmaa

Nimi: Alatalo/Jätinhaudanmaa
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat  tulisijat; hautapaikat  hautaröykkiöt; työ- ja valmistuspaikat keittokuopat; asuinpaikat ;
Ajoitus: pronssikautinen;

Jätinhaudanmaa on pronssikautinen noin kymmenen suurehkon hautaröykkiön alue, jossa on tehty Suomen varhaisimpia arkeologisia kaivauksia vuonna 1846. Röykkiö ajoitettiin sieltä löytyneen pronssisen partaveitsen avulla pronssikauden lopulle (V periodi, 950–750 eaa.) Yksi alueen keittokuopista, joita sijaitsee röykkiöiden pohjoispuolella kymmenkunta, on ajoitettu samaan aikaan. Lisäksi alueella on pienempiä matalia röykkiöitä tai latomuksia, asuinpaikkaan viittaavia kulttuurikerroksia ja pitkänomainen kivireunusteinen terassi.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Jätinhaudanmaa on sekä tutkimushistoriallisesti että arkeologisesti poikkeuksellisen merkittävä ja monipuolinen pronssikautinen hauta- ja asuinpaikkakokonaisuus, jonka tutkimuspotentiaali on erittäin suuri. Näyttävien ja hyvin säilyneiden rakenteiden ansiosta sillä on myös ainutlaatuista nähtävyysarvoa.

Kuva: Panorama. Pohjoisesta. Sirkka-Liisa Seppälä 21.7.2009  Kuva: Röykkiö. Koillisesta. Sirkka-Liisa Seppälä 25.3.2009  Kuva: Peltomaan aukeaa, joka oli pronssikaudella kapea merenlahti. Keskellä Jätinhaudanmaa. Tiellä seisomassa projektityöntekijä Annkristin Unander (Skogsstyrelsen). Kaakosta. Sirkka-Liisa Seppälä 26.5.2009  Kuva: Isonkylän Peltomaan (pääasiassa pronssikautisia) hautaraunioita. Aarne Äyräpää 1934