LAITILA
Vainionmäki

Nimi: Vainionmäki
Tyyppi: asuinpaikat ; hautapaikat  polttokenttäkalmistot; kultti- ja tarinapaikat  kuppikivet;
Ajoitus: rautakautinen viikinkiaika;rautakautinen merovingiaika;

Rautakautinen kalmisto- ja asuinpaikka-alue, jolla sijaitsee kaksi runsaslöytöistä polttokalmistoa (merovingiaikainen ja viikinkiaikainen), yksi mahdollinen polttokenttäkalmisto, rautakautinen asuinpaikka, kuppikivi ja hautakumpu/-röykkiö.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Monimuotoinen ja tutkimushistoriallisesti merkittävä rautakauden kohde. Runsaista tutkimuksista huolimatta kohteella on yhä runsas tutkimuspotentiaali ja paljon tutkimatonta.

Kuva: Yleiskuva kalmistosta B luoteesta kalmisto A:n suunnasta yleisökaivauksen ollessa käynnissä elokuussa 2008. Esa Mikkola 4.8.2008  Kuva: Kalmistokiveys on erittäin tiheä. Kuvassa kaivausalue 1 tasossa 2 pohjoisesta kuvattuna. Riku Mönkkönen 30.7.2008  Kuva: Viikinkiaikaan (n. 800-luvulle jKr.) ajoittuvan pronssisen kaularenkaan katkelmat löytökohdassaan kaivausalueen 2 pohjoisreunassa. Ville-Martti Rohiola 7.8.2008  Kuva: Pintamaata poistetaan kaivausalueelta 1 Riku Mönkkönen 27.7.2008