KEMIÖNSAARI
Kyrksundet

Nimi: Kyrksundet
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonpaikat; asuinpaikat ; hautapaikat hautausmaat;
Ajoitus: rautakautinen viikinkiaika;rautakautinen ristiretkiaika;keskiaikainen 1200-luku;historiallinen 1500-luku;

Kyrksundet-nimisen salmen rannalla sijaitseva kauppapaikka ja kappelinpaikka. Paikalla on ollut pajatoimintaa rautakauden lopulla viikinki- ja ristiretkiajalla (800–1100-luvut jaa.). Kauppapaikan löytöinä on muun muassa pronssiharkkoja, uusiokäyttöön tarkoitettuja pronssiesineiden katkelmia, punnuksia ja hopearahoja, solkia, lasihelmiä ja hioinkiviä. Paikalla on isojen kivien täyttämä kumpare, joka on sen ulkomuodon ja sieltä tehtyjen löytöjen perusteella tulkittu palvontapaikaksi, hiideksi. Paikalla on oletetusti keskiajan alussa 1200-luvulla perustettu kappeli ja sitä ympäröivä kivimuurilla rajattu hautausmaa. Kappelialueelta löydetyt nuorimmat kolikot ajoittuvat 1500-luvulle.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kyrksundetin muinaisjäännösalue on valtakunnallisesti ainutlaatuinen kohde. Se on Suomen ainoa varmuudella todettu esihistoriallinen kauppapaikka, ja alueelta löydetty esineistö on monipuolista ja osin harvinaista. Myös kappelinpaikka hautausmaineen on arkeologisesti ja tutkimushistoriallisesti merkittävä.

Kuva: Kappelinpaikka ja sitä ympäröivä hautausmaa ja kiviaita. Muistomerkki kappelin keskellä. Kuvattu lännestä. Sirkka-Liisa Seppälä 2018  Kuva: Kappelinpaikan kivirivit, etualalla etelänurkan kiveystä, muistomerkki kappelinpohjan keskellä. Kuvattu lounaasta. Sirkka-Liisa Seppälä 2018