TYRNÄVÄ
Käyräkankaan VARK-alue

6.2095 ha

Muinaisjäännösrekisterin aluerajausta suppeampi rajaus, joka käsittää kohteen yhtenäisimmän ja parhaiten säilyneen osan. Kuuluu osaksi poikkeuksellisen hienoa VARK-aluetta Tyrnävän jätinkirkot ja asumuspainanteet (VARK-tunnus 100266).
Nimi: Käyräkangas
Tyyppi: kivirakenteet  jätinkirkot; kivirakenteet  röykkiöt; asuinpaikat  asumuspainanteet; työ- ja valmistuspaikat keittokuopat;
Ajoitus: esihistoriallinen;kivikautinen neoliittinen;

Poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jossa on kaksi jätinkirkkoa (ulkomitoiltaan 10 x 31 m ja 15 x 29), röykkiöitä ja kehäröykkiöitä (halkaisija 4–8 m, korkeus 40–100 cm), lukuisia asumuspainanteita ja mahdollisia keittokuoppia (3 kpl). Varsinkin asuinpaikan pohjoisosan asumuspainannealue on maastoltaan eheä ja poikkeuksellisen näyttävä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen neoliittisen kivikauden kohde, joka on osa ainutlaatuista Tyrnävän jätinkirkko- ja asumuspainannekokonaisuutta. Hyvin säilyneellä kohteella on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Tyrnävä, Käyräkangas. Röykkiöt 1 ja 2 (takana) erottuvat selkeästi valokuvissa. Kuvattuna kohti lounasta. Teemu Mökkönen 2.6.2020  Kuva: Tyrnävä, Käyräkangas. Röykkiöt 1 ja 2 kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 2.6.2020  Kuva: Tyrnävä, Käyräkangas. Pienemmän jätinkirkon eteläpääty (jätinkirkko 2, itäisempi) kuvattuna kohti luodetta. Lounainen pitkä sivu erottuu vasemmalla jäkälän peittämänä alueena. Teemu Mökkönen 2.6.2020  Kuva: Tyrnävä, Käyräkangas. Jätinkirkkojen pohjoispuolisella kankaalla on hieno suurikokoisten asumuspainanteiden alue. Kuvassa sisäosiltaan 5 x 14 metrinen asumuspainanne. Kuvattuna kohti länttä. Teemu Mökkönen 2.6.2020