MERIJÄRVI
Ilvessalonmäki

Nimi: Ilvessalonmäki
Tyyppi: kivirakenteet  röykkiöt;
Ajoitus: esihistoriallinen;kivikautinen neoliittinen;varhaismetallikautinen;

Ilvessalon omaperäinen röykkiö (päihin kapeneva, koko 3 x 5 m) on tutkittu. Kaivauksissa paljastettiin röykkiöstä ympäristöön lähtevät reunoiltaan kivetyt polut (pituudet noin 10 ja 15 m) ja röykkiön päätyjen pystykivet, jotka nostettiin pystyyn kaivausten jälkeen röykkiön ennallistuksessa. Vaikka kohteen ajoitukseksi on ajateltu kivikautta paikalta löydettyjen kvartsi-iskosten ja esineiden takia, myös tavanomaisempi varhaismetallikautinen ajoitus on mahdollinen joen saaressa sijaitsevalle kohteelle.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kokonaan tutkittu ja ennallistettu röykkiö, jonka rakenteelliset piirteet ovat poikkeukselliset. Kohde on näyttävä, ja sen sijoittuminen maastoon on mahdollista ymmärtää kohteella.

näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: ei potentiaalia
Kuva: Kivikautinen röykkiö, kuvattu etelälounaasta. Helena Ranta 21.5.2009  Kuva: Kivikautinen röykkiö, etuoikella röykkiötä kohti johtavaa kivirivein reunustettua polkua, kuvattu kaakosta. Helena Ranta 21.5.2009  Kuva: Kivikautinen röykkiö, kuvattu lännestä. Helena Ranta 21.5.2009  Kuva: Röykkiötä kohti johtava kivirivein reunustettu polku, kuvattu idästä. Helena Ranta 21.5.2009