EURA
Harola

Nimi: Harola
Tyyppi: kivirakenteet  röykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen;

Kohde on 50 hehtaarin laajuinen muinaisjäännösalue, joka käsittää yhteensä 690 rautakautista röykkiötä ja kolme kiviriviä. Röykkiöiden luonne ei ole selvillä, sillä niistä on tutkimuksissa havaittu vain rautakautisia saviastianpaloja ja kuonaa, eli löytöjä, joita ei voi pitää merkkinä hautauksesta. Osa röykkiöistä on ajoitettu rakenteensa perusteella nuoremmalle roomalaisajalle (200–400 jaa.) ja kansainvaellusajalle (400–600 jaa.).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Poikkeuksellinen ja laaja rautakautinen röykkiöalue, jonka muutamasta tutkitusta röykkiöstä saadut rautakauden löydöt eivät suoraan viittaa hautauksiin. Kohde on erittäin hyvin säilynyt ja silla on poikkeuksellisen runsas tutkimuspotentiaali.

Kuva: Lampaat laiduntavat Harolan torpan paikalla. Leena Koivisto 2008