NÄRPIÖ
Finby Muliberget

Nimi: Finby Muliberget
Tyyppi: kivirakenteet kivimuurit; työ- ja valmistuspaikat ;
Ajoitus: historiallinen;

Viisikymmentä metriä pitkä kivistä kylmämuurattu kehämuuri (korkeus ja leveys 1,5–2 m), jonka kulkuaukko suuntautuu etelään. Maastonmuotoja ja siirtolohkareita hyödyntäen rakennetun muurin halkaisija on 15 metriä. Humalanviljelyyn käytetyn rakenteen sisäosa on viljelymaata, ja sisäpuolella muuria vierustaa oja sadevesien ohjaamiseksi. Rakenne on sijoitettu maastossa pohjoistuulilta suojaiseen rinteeseen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Mulibergetin humalatarha on näyttävä muistomerkki sekä kivirakentamisen taidosta että oluenvalmistukseen liittyvästä humalan viljelyksestä.

Kuva: Mulibergetin kehämuuria Kaisa Lehtonen 7.5.2007  Kuva: Mulibergetin kehämuuria Kaisa Lehtonen 7.5.2007  Kuva: Mulibergetin humalatarha lounaasta. Kuvassa etualalla rakenteen porttiaukko. Teija Tiitinen 4.5.2021  Kuva: Humalatarha etelästä. Teija Tiitinen 4.5.2021