OULU
Peurasuo

Nimi: Peurasuo
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet; maarakenteet kuopat;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;pronssikautinen;

Peurasuon kivi- ja pronssikauden taitteeseen ajoittuva asuinpaikka sisältää kaksi pitkää ja kapeaa asumuspainannetta, joiden välissä ja lähiympäristössä on runsaasti pelkän ulkomuodon perusteella vaikeasti tulkittavia kuopanteita. Pohjoisempi asumuspainanne (sisäosa noin 4 x 20 m) on tutkittu osaksi kaivauksin. Kohde ajoittuu aivan kivikauden ja varhaismetallikauden taitteeseen. Se on ainoa tuohon aikaan ajoittuva tutkittu asumuspainanne.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pitkät ja kapeat kivi- ja pronssikausien taitteeseen ajoittuvat asumuspainanteet ovat harvinaisia. Tutkimuksellisesti erityisen arvokkaat asumukset ovat hyvin säilyneitä. Pieni osa kohteesta on maa-aineksen oton tuhoamaa, mutta muuten kohde on hyvin säilynyt.

Kuva: Oulu Peurasauo. Itäinen kaivettu asumuspainanne. Pitkä ja kapea asumus (sisäosa noin 16 x 3,5 m) sijoittuu maastoon pitkä sivu muinaisen rantatörmän suuntaisesti. Kuvattuna kohti etelää. Teemu Mökkönen 4.6.2020  Kuva: Oulu Peurasauo. Läntinen asumuspainanne. Pitkä ja kapea asumus (sisäosa noin 17 x 3,5 m) sijoittuu maastoon pitkä sivu muinaisen rantatörmän suuntaisesti. Kuvattuna kohti itää. Teemu Mökkönen 4.6.2020