RAAHE
Pikku Liekokangas

Nimi: Pikku Liekokangas
Tyyppi: kivirakenteet  jätinkirkot; kivirakenteet  röykkiöt; kivirakenteet kivivallit; asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Pienellä saarella sijainnut neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jossa on erilaisia rakenteita tiiviisti keskittyneenä pienelle alueelle. Entisen saaren laella sijaitseva jätinkirkko (ulkomitat 8 x 13 m) on kooltaan vaatimaton. Sen välittömässä ympäristössä on kehäröykkiöitä (4 kpl, halkaisija 4–8 m), asumuspainanne (2 x 3 m), kivestä raivattuja alueita (2 kpl, 4–5 x 6 m) ja kivivalleja, jotka muistuttavat paikoin jätinkirkon ulkopuolella kulkevaan toista kehävallia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Poikkeuksellisen monimuotoinen kivikauden kohde, jossa on runsaasti maan päälle näkyviä rakenteita. Kohteen sijainti jyrkkäreunaisen kumpareen laella kuvastaa hyvin asutuksen aikaista sijaintia pienellä saarella.

Kuva: Raahe Pikku Liekokangas. Kehäröykkiöt 2 (etualalla) ja 1. Kuvattuna kohti itää. Teemu Mökkönen 30.05.2020  Kuva: Raahe Pikku Liekokangas. Kehäröykkiö 4. Kuvassa kehäröykkiön isommista kivistä tehtyä ulkokehää. Metsätyökone on ajanut röykkiön yli. Kuvattu kohti koillista. Teemu Mökkönen 30.05.2020  Kuva: Raahe Pikku Liekokangas. Jätinkirkon eteläpuolella sijaitseva kahden isomman maakiven väliin tehty kivivalli, jolla pituutta 9 metriä. Kivivalli on kuvattuna länsipäätä kohti itäpää. Keskellä metsätyökone on ajanut vallin yli. Vallin länsipuolella (kuvassa oikealla, on tasattu ja kivistä raivattu alue nro 2. Kuvattu kohti itää. Teemu Mökkönen 30.05.2020  Kuva: Raahe Pikku Liekokangas. Välittömästi jätinkirkon eteläpuolella sijaitsevan kivivallin eteläpuolella on tasainen ja kivistä raivattu alue nro 2 (5 x 5 m, kuvassa keskellä). Vasemmalla näkyy kivivallin itäpään isompi kivi. Kuvattuna kohti itäkoillista. Teemu Mökkönen 30.05.2020