PIEKSÄMÄKI
Naarajärvi

Nimi: Naarajärvi
Tyyppi: asuinpaikat ; asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;varhaismetallikautinen;

Neoliittisen kivikauden asuinpaikka sijaitsee mäntykankaalla Naarajärven rannalla. Paikalla on asuttu ainakin 4000 eaa. alkaen ja käyttö on jatkunut löytöjen perusteella vielä varhaismetallikauden puolella. Alueelta on löydetty kivikautisia asumusten pohjia, ja kivettyjä liesiä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Neoliittisen kivikauden asunpaikka, jolla havaittu useita kivikautisia asumuspainanteita ja jonka käyttö on jatkunut varhaismetallikaudelle saakka. Kohde sijaitsee yhä järven rannassa. Ympäristö tukee hyvin kohteen ymmärtämistä.

Kuva: Yleiskuva Naarajaärven asuinpaikalle. Timo Jussila 1983  Kuva: Asuinpaikan kaivauksissa tutkittiin mm. suorakaiteenmuotoinen liesikiveys. Timo Jussila 1983  Kuva: Profiilileikkauksessa on näkyvissä kaksi liesikiveystä. Timo Jussila 1983  Kuva: Naarajärven kivikautinen asuinpaikka-alue sijaitsee hiekkakankaalla järven rannassa, jossa muinaiset rantavallit erottuvat löivina harjanteina. Teemu Mökkönen 5.6.2019