PORVOO
Pikku Linnamäki

Nimi: Pikku Linnamäki
Tyyppi: hautapaikat  tarhakalmistot;
Ajoitus: rautakautinen esiroomalainen aika;rautakautinen vanhempi roomalaisaika;rautakautinen nuorempi roomalaisaika;

Pikku Linnamäki on matala pitkänomainen kumpare, joka oli käyttöaikanaan saari. Kumpareen laella sijaitsee varhaiselle rautakaudelle (50 eaa. – 400 jaa.) ajoittuva kalmisto, josta on löydetty sekä poltto- että ruumishautauksia. Hautaukset on tehty mäen lakialuetta peittävän tiheän kiveyksen alle. Joidenkin hautojen ympärillä oli kivistä tehtyjä kehyksiä. Hautojen esineistönä on löydetty työkaluja ja pronssikoruja.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Löydöiltään runsas, rakenteiltaan harvinainen ja tutkimushistoriallisesti merkittävä varhaisen rautakauden kalmisto.

Kuva: Maisemaa Porvoon Pikku Linnamäellä. Kohteella on roomalaisajalla käytössä ollut kalmisto, joka on tehty luontaista kivikkoa hyödyntäen. Päivi Maaranen 2007  Kuva: Kiveystä Porvoon Pikku Linnamäellä. Kohteella on roomalaisajalla käytössä ollut kalmisto, joka on tehty luontaista kivikkoa hyödyntäen. Päivi Maaranen 2007  Kuva: Näkymä Pikku Linnamäelle. Kuvattu idästä. Sari Mäntylä-Asplund 29.8.2019  Kuva: Pikku Linnamäen lakialuetta. Kuvattu idästä. Sari Mäntylä-Asplund 29.8.2019