POSIO
Myllylampi

Nimi: Myllylampi
Tyyppi: asuinpaikat ; työ- ja valmistuspaikat  raudanvalmistuspaikat; työ- ja valmistuspaikat  pyyntikuopat; asuinpaikat  liesikiveykset; työ- ja valmistuspaikat  vesimyllyt;
Ajoitus: kivikautinen;varhaismetallikautinen;historiallinen;

Varhaismetallikautinen asuinpaikka, jolta on myös varhaiseen raudanvalmistukseen liittyviä löytöjä (rautakuonaa, uunin vuoraussavea). Asuinpaikalta on löydetty asbesti- ja luusekoitteisia varhaismetallikaudelle ajoittuvia saviastian paloja, palanutta luuta ja kvartsia. Asuinpaikalla on saattanut olla myös kivikautista asutusta. Paikalta on löydetty kaksi liesikiveystä ja yksi pyyntikuoppa (halkaisija 4 m, syvyys 50 cm).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Varhaismetallikautinen asuinpaikka ja raudanvalmistuspaikka, joka liittyy raudankäytön ja -valmistuksen varhaisimpaan vaiheeseen Suomessa. Kohde on poikkeuksellisen merkittävä, vaikka noin puolet sen alueesta on vaurioitunut metsähakkuita seuranneessa äestyksessä.

Kuva: Metsätieristeys kohteen eteläpäädyssä. Tien pinnassa runsaasti löytöjä. Kuvattu koilliseen. Lapin maakuntamuseo CC BY 4.0. Jari-Matti Kuusela 17.6.2020  Kuva: Äestetty liesi 2. Kuvattu luoteeseen.Lapin maakuntamuseo CC BY 4.0. Jari-Matti Kuusela 17.6.2020