PUUMALA
Kärmelahti

Nimi: Kärmelahti
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet; työ- ja valmistuspaikat  tervahaudat;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;historiallinen;

Näyttävä ja suhteellisen pienialainen neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jossa kaksi pohjaltaan suorakaiteen muotoista vallien ympäröimää asumuspainannetta ja yksi matalampi pohjaltaan pyöreä asumuspainanne (halkaisija 11 m). Toinen suorakaiteen muotoisista asumuspainanteista on tutkittu kaivauksin. Palaneen talon pohjan hirsikehikko (8 x 7,5 metriä) ja siihen liittyvät tuohikerrokset olivat säilyneet hiiltyneinä. Se on Suomen vanhin asumus (ajoitettu välille 3500–3000 eaa.), jonka puurakenteita on säilynyt. Asumuksen löytöaineistossa on mukana myös Venäjän Karjalan tasavallan alueelta tunnettuja keramiikkatyyppejä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt ja aikansa asuinympäristöä hienosti havainnollistava neoliittisen kivikauden asumuspainannekohde. Kaivauksin tutkittu asumuspainanne oli palanut, ja sen hiiltyneet puurakenteet olivat säilyneet.

Kuva: Asumuspainanne 2. Paikalta on raivattu puusto ennen tutkimuksien alkua. Kaarlo Katiskoski 1998  Kuva: Asumuspainne 2 7:ssä tasossa. Kuvassa esillä kivikautisen talon nurkkarakennetta. Kaarlo Katiskoski 1999  Kuva: Kärmelahden asuinpaikalla on kaksi pohjaltaan suorakeiteen muotoista asumuspainannetta. Asumusten pohjat erottuvat paikalla vajaan metrin syvyisinä painaumina. Etualalla tutkimaton asumus, jonka takana 1990-luvun lopussa tutkittu ja ennallistettu asumuspainanne. Kaivetulla alueen on vallannut tiheä koivikko. Teemu Mökkönen 6.6.2019  Kuva: Kärmelahden kivikautiset asumukset on rakennettu harjun etelärinteen rantaterassille. Asumukset sijaitsivat aikanaa ihan rannan tuntumassa. Nykyisin järven rantaan on matkaa yli sata metriä. Teemu Mökkönen 6.6.2019