RAAHE
Kettukangas

Nimi: Kettukangas
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet; kivirakenteet  röykkiöt; kivirakenteet  jätinkirkot;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Poikkeuksellisen monipuolinen neoliittisen kivikauden kohde, jossa on jätinkirkko (alkuperäinen koko 20 x 30 m, 40 % tuhoutunut soranotossa), röykkiöitä (31 kpl, keskikoko noin 4 x 6 m, korkeus 30–110 cm), palaneiden kivien kasoja (16 kpl, halkaisija 2,5–8 m, korkeus 30–110 cm) ja asumuspainanteita (30 kpl, keskikoko 6 x 8,5 m). Lisäksi paikalla on kivikauden rantavyöhykkeellä rinteeseen kivistä raivattuja uria, jotka on tulkittu rantautumisessa käytetyiksi venepaikoiksi.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Maan pinnalle havaittavien rakenteiden osalta poikkeuksellisen monipuolinen neoliittisen kivikauden asuinpaikka. Kohde on osin tuhoutunut soranotossa, mutta säilynyt osa on erittäin hyvin säilynyt ja edustava.

Kuva: Raahe Kettukangas. Asumuspainanne nro 20 kuvattuna kohti koillista. Teemu Mökkönen 30.05.2020  Kuva: Raahe Kettukangas. Röykkiö nro 16 kuvattuna kohti lounasta. Teemu Mökkönen 30.05.2020  Kuva: Raahe Kettukangas. Palokivikumpuja (nro 9?13) kuvattuna kohti etelää. Taustalla Martikkalantie. Teemu Mökkönen 30.05.2020  Kuva: Raahe Kettukangas. Rinteen topografian vastaisia uria Martikkalantien reunalla palokivikumpujen 5?8 kohdalla. Kyseessä on mahdollisesti veneenvetourat. Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 30.05.2020