RAAHE
Tervakangas

Nimi: Tervakangas
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen nuorempi roomalaisaika;

Esiroomalaiselle ja roomalaiselle rautakaudelle (400 eaa.–400 jaa.) ajoittuva kalmisto, jossa on erilaisia latomuksia ja röykkiöitä. Kalmiston kahdestatoista kivirakenteesta kahdeksan on tutkittu. Kalmistoon on tehty sekä ruumis- että polttohautauksia, joista on saatu löytöinä muun muassa keramiikkaa, pronssi- ja rautaesineitä (pinsetit, nilkkarenkaita, kirves, keihäänkärki, veitsiä), hioimia ja kvartsiesineitä. Hautarakenteet ovat ulkonäöltään suhteellisen vaatimattomia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Esiroomalaiselle ja roomalaiselle rautakaudelle (400 eaa.–400 jaa.) ajoittuva kalmisto, jossa erilaisia vaatimattomia latomuksia ja röykkiöitä. Tutkimushistoriallisesti merkittävää kohdetta on tutkittu kaivauksin.

Kuva: Tervakankaan kalmiston latomuksia. Helena Ranta 21.5.2009  Kuva: Raahe, Tervakangas. Keskeisin kalmistoalue Balkintien varressa pirunpellossa. Kuvattuna kohti luodetta. Teemu Mökkönen 1.6.2020  Kuva: Raahe, Tervakangas. Balkintien varren kalmistoalueen röykkiöt 3 ja 4. Kuvattuna kohti länsiluodetta. Teemu Mökkönen 1.6.2020  Kuva: Raahe, Tervakangas. Röykkiöt 7 ja 8 hiekkakuopan reunan läheltä. Kuvattuna kohti länttä. Teemu Mökkönen 1.6.2020