RANUA
Kultikangas

Nimi: Kultikangas
Tyyppi: asuinpaikat ; työ- ja valmistuspaikat  pyyntikuopat;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;varhaismetallikautinen;kivikautinen mesoliittinen;rautakautinen;

Laaja kautta esihistorian asuttuna ollut järvenranta-asuinpaikka sijaitsee hiekkakankaalla kapean salmen rannalla. Suurin osa löydöistä on vaikeasti ajoitettavaa iskettyä kvartsia ja liusketta. Tutkimuksissa löydetyt saviastian palat ajoittuvat varhaiselle (Sär-1 -keramiikkaa) ja keskiselle neoliittiselle kivikaudelle (tyypillistä kampakeramiikkaa) sekä varhaismetallikaudelle (Sär-2 -keramiikkaa). Tutkitut ja radiohiiliajoitetut liedet ja kuopanteet ajoittuvat mesoliittiselle kivikaudelle (6450–5980 eaa.), varhaismetallikaudelle (920–430 eaa.) ja sekä keskiseen (70–680 jaa.) että myöhäiseen rautakauteen (680–1170 eaa.). Asuinpaikan alueella on lisäksi oletettavasti esihistoriallisia pyyntikuoppia (12 kpl, halkaisija 2–4,5 m, syvyys 0,5–1 m).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Laaja ja läpi esihistorian käytössä ollut asuinpaikka, jolla on runsaasti tutkimuspotentiaalia. Salmen rannalla, kalastukseen soveltuvalla paikalla sijaitsevan kohteen ympäristö ei ole juuri muuttunut vuosituhansien aikana.

Kuva: Panoraama. Kultikankaan asuinpaikan itäosaa (hiekkaranta) hautausmaan suuntaan. Lounaasta. Jouni Taivainen 1.10.2020  Kuva: Panoraama. Näkymä asuinpaikalta Simojärvelle päin. Kuvattu hautausmaan länsikulmalta. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 1.10.2020  Kuva: Panoraama. Pyyntikuoppa nro 1. Taustalla Simojärvi ja Kultikankaalle etelästä tuleva tie. Luoteesta. Jouni Taivainen 1.10.2020