RAUTJÄRVI, Ruokolahti
Haukkavuori

Nimi: Haukkavuori
Tyyppi: kivirakenteet  rajamerkit;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;historiallinen 1700-luku;keskiaikainen 1300-luku;

Rautjärven ja Ruokolahden rajalla sijaitseva Haukkavuori on Etelä-Karjalan korkein paikka, jonka kautta ovat kulkeneet Pähkinäsaaren 1323, Täyssinän 1595 ja Uudenkaupungin rauhan 1721 rajalinjat. Paikalle hakatussa 1700-luvun rajamerkissä on Ruotsin kruunu, Venäjän tähtimäinen ristikuvio ja vuosiluku 1722.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pitkään käytössä ollut Ruotsin ja Venäjän välinen rajapiste Pähkinäsaaren rauhasta (1323) ja 1800-luvun alkuun. Tunnetut hakkaukset kuuluvat Uudenkaupungin rauhan rajanlinjan merkitsemiseen vuonna 1722.

näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
Kuva: Uudenkaupungin rauhan rajamerkki vuodelta 1722 Pirjo Uino 2000  Kuva: Näkymä Haukkavuorelta Pirjo Uino 2000  Kuva: Haukkavuoren pitkään käytössä olleen rajapaikan hakkaukset sijaitsevat jyrkänteen partaalla kallion laella. Uudenkaupungin rauhan rajamerkki on merkittynä havuilla kuvan etualla. Teemu Mökkönen 14.8.2019  Kuva: Haukkavuoren Uudenkaupungin rauhan rajamerkki. rajamerkkiin on hakattuna Venäjän risti, Ruotsin kruunu ja vuosiluku 1722 Teemu Mökkönen 14.8.2019