SAVUKOSKI
Pihtilampi

Nimi: Pihtilampi
Tyyppi: asuinpaikat  kodanpohjat; asuinpaikat  talvikylät;
Ajoitus: historiallinen;

Historiallisen ajan saamelaisten talvikylä, jossa on havaittavissa neljä kodan pohjaa (halkaisija 5–6,5 m). Kodanpohjat erottuvat matalina kivikehien reunustamina painanteina (muoto vaihtelee pyöreästä kuusikulmaisen kautta neliöön), joiden keskellä erottuu liesikiveystä. Kohde sijaitsee metsässä moreenikumpareella Pihtilammen läheisyydessä. Talvikylä ajoittuu todennäköisesti 1500- tai 1600-luvuille.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Historiallisen ajan saamelainen talviasuinpaikka, jonka rakenteet erottuvat maastossa selkeästi. Rakenteiltaan ja ympäristöltään hyvin säilynyt kohde.

Kuva: Panoraama. Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela kodanpohja 1:n paikkeilla. Taustalla Pihtilampi. Luoteesta Jouni Taivainen 25.8.2020  Kuva: Panoraama. Kodanpohjat 1 ja 2. Kuvassa Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela kodanpohja 1:n keskellä. Kohdanpohja 2 sijaitsee kuvan keskellä kasvavan valkoisen koivun kohdalla. Koillisesta. Jouni Taivainen 25.8.2020  Kuva: Yleiskuva. Kodanpohja 2. Idästä. Jouni Taivainen 25.8.2020  Kuva: Yleiskuva. Kodanpohja 3. Kaakosta. Jouni Taivainen 25.8.2020