SIMO
Tainiaro

Nimi: Tainiaro
Tyyppi: asuinpaikat ; hautapaikat  ruumiskalmistot;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Laaja varhaisen keraamisen kivikauden asuinpaikka, jolta on löydetty kolmea varhaista keramiikkatyyppiä (vanhempaa ja nuorempaa varhaiskampakeramiikkaa sekä Säräisniemi 1 -keramiikkaa). Paikalta on tutkittu myös tuon ajankohdan ainoa tunnettu ruumiskalmisto, ja runsaasti kivettyjä liesiä. Kohteella työstetystä kiviaineistosta suurin osa on liusketta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Laaja ja löydöiltään monella tavalla poikkeuksellinen varhaisen neoliittisen kivikauden asuinpaikka ja kalmistokohde. Kohde on toistaiseksi ainoa lajissaan.

Kuva: Simo, Tainiaro. Varhaisen keraamisen kivikauden aikainen asuinpaikka sijaitsee tasaisella kankaalla, jyrkän rantatörmän päällä. Kuvassa asuinpaikan pohjoisosaa kuvattuna itään. Teemu Mökkönen 20.8.2020  Kuva: Simo, Tainiaro. Varhaisen keraamisen kivikauden aikainen asuinpaikka sijaitsee tasaisella kankaalla. Kuvassa asuinpaikan pohjoisosaa kuvattuna pohjoiseen. Teemu Mökkönen 20.8.2020  Kuva: Yleiskuva kaivausalueesta. Kuva etelästä. Tuija Wallenius-Saksanen  Kuva: Ruutu 512/996, taso 4. Kuva idästä. Tuija Wallenius-Saksanen 1984