SIPOO
Sibbesborg

Nimi: Sibbesborg
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnat;
Ajoitus: keskiaikainen 1300-luku;

Keskiaikainen puulinna 1300-luvun lopulta. Linna on rakennettu saaren kallioiseen kaakkoispäähän, joka on suojattu kahdella vallihaudalla ja vedenalaisella paaluvarustuksella. Linnan ytimen muodostaa luontaisesti äkkijyrkkä mäennyppylä, jonka loivemmalle reunalle on rakennettu valli. Linnankallion rakenteista erottuu maanpinnalle laen lounaisosassa oleva matala kumpare. Paikalla on myös jäännöksiä perustuksista ja tiiliseinistä. Päälinnan pohjakaava on nelikulmainen. Linna on ollut käytössä vain lyhyen ajan.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Sibbesborg kuuluu keskiaikaisten pienten puulinnojen joukkoon, ja on hyvin säilynyt esimerkki Ruotsin valtakunnassa 1300-lopulle tyypillisestä feodaalilinnasta. Hyvin säilynyttä linnaan on tutkittu arkeologisesti vain vähän, ja sen tutkimuksellinen arvo ja potentiaali on poikkeuksellisen suuri.

Kuva: Sibbesborgin muinaislinna talviasussa. Kaisa Lehtonen 2005  Kuva: Sibbesborg. Keskiaikainen linna kuvattuna kohti itää. Päälinna sijaitsee kallion päällä, ja vasemmalla näkyy vallihaudat jotka katkaisevat linnan alueen muusta aiemmasta saaresta. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sibbesborg. Keskiaikaisen linna sisempää vallihautaa kuvattuna kallioisen osan juurelta kohti pohjoista. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sibbesborg. Keskiaikaisen linna sisempää vallihautaa kuvattuna linnan pohjoispuolella. Kuvattu kohti länttä. Teemu Mökkönen 3.5.2021