Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
på svenska
selaa VARK-kohteita kartalla  palaa etusivulle
   
 

VARK-ALUEET

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sijaitsee
 
 
   
 
 
   
  kohteet maakunnittain
  kohteet vastuumuseoittain
  kohteet ELY-keskuksittain
  kohteet merivartiostoittain
   
  Cuozáhagat sámiid ruovttuguovllus
  Cuosâttuvah sämmilij päikkikuávlust
  Pääi´ǩ sä´mmlai dommvuu´dest
   
  Arkeologisen kulttuuriperinnön opas
  Suomen arkeologinen kronologia
   
 

100714
SYSMÄ
Supittu

0.9400 ha
 
VARK tieto 15.6.2023:
Nimi: Supittu
Tyyppi: asuinpaikat ; kultti- ja tarinapaikat  kuppikivet; hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen merovingiaika;kivikautinen;
 
Rautakautinen asuinpaikka, röykkiökalmisto ja kuppikivi, jotka sijaitsevat moreenimäellä ja sen reunamilla Päijänteen rannan läheisyydessä. Peltoalueelta on rautakautisia ja kivikautisia asuinpaikkalöytöjä ja kohteen rakenteet ovat vanhalta niittyalueelta. Kohteen viidestä röykkiöstä kaksi on tutkittu. Toisesta paljastui merovingiaikainen hautaus ja toisen on tulkittu liittyvän rakennukseen.
Kohteen tiedot muinaisjäännösrekisterissä
 
VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Tiivis rautakautinen kohde, jonka voi tulkita yhdeksi asutusyksiköksi. Hyvin säilyneessä ympäristössä asuinpaikan yhteys vesistöön ja viljelykelpoisiin alueisiin on selkeästi havaittavissa.
 
näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: melko merkittävä
näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaalia melko paljon
näytä/piilota Yleisyys tai harvinaisuus: erittäin harvinainen tai yleinen
näytä/piilota Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoinen
näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on kohteen ymmärtämistä tukevia elementtejä
näytä/piilota Säilyneisyys: melko hyvin säilynyt
Kuva: Supitun muinaisjäännösaluetta kuvattuna viereiseltä pellolta. Kuvan keskellä metsän reunassa näkyy suuri kivi (Hackmanin vuosien 1919–1920 yleiskartassa kivi ”A”), jonka takana nyt metsittyneessä pellon kulmauksessa on miekan KM 5609:1 löytökohta. Sen takana kumpareella metsässä on Hackmanin osittain tutkima kalmisto (”röykkiö a”, alakohde Supittu 1). Vasemmalla näkyvästä ladosta kuvaajaan päin on toinen Hackmanin tutkima kiveys (”röykkiö b”), jonka hän tulkitsi asumuksen jäännökseksi. Kuvattu länteen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 7.5.2021  Kuva: Kiviröykkiöitä ja maastoa Supitun ladon itäpuolella niemekkeessä, jossa Hackman tutki vuonna 1920 kiveyksen (”röykkiö b”), jonka hän tulkitsi asumuksen jäännökseksi. Kuvan oikeassa puoliskossa näkyy alueen nykyisin selvimpänä erottuvan röykkiön itälaitaa. Hackmanin yleiskartan perusteella hänen tutkimansa kiveys näyttää sijainneen kuva-alan vasemmassa reunassa ja hieman kauempana, kuitenkin ilmeisesti lähempänä kuin niemekkeen reunassa oleva tie. Kuvattu kaakkoon. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 7.5.2021  Kuva: Supitun kuppikivi (alakohde Supittu 2), joka löytyi vuoden 2004 inventoinnissa. Taustalla näkyy tien vasemmalla puolella Supitun lato, jonka takana tien vasemmalla puolella on Hackmanin tutkima kiveys (”röykkiö b”), jonka hän tulkitsi asumuksen jäännökseksi. Hackmanin osittain tutkima kalmisto (”röykkiö a”, alakohde Supittu 1) on siitä vasemmalle kuva-alan ulkopuolella. Oikealla pellolla on vuoden 2004 inventoinnissa todettu rautakautinen asuinpaikka (alakohde Supittu 3). Kuvattu itään. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 7.5.2021 
Sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella VAMA 2021.
 
 
 

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste