HARTOLA
Nuuttilanmäki 1-4

Nimi: Nuuttilanmäki 1-4
Tyyppi: asuinpaikat ; kultti- ja tarinapaikat  kuppikivet; asuinpaikat  kylänpaikat; hautapaikat  hautaröykkiöt; työ- ja valmistuspaikat  viljelyröykkiöt;
Ajoitus: kivikautinen;rautakautinen;keskiaikainen;historiallinen;

Monipuolinen kohde, jolta löytyy rautakaudelle ajoittuva asuinpaikka, kuppikiviä (2 kpl) ja hautaröykkiöitä (liki 90 kpl, halkaisija 3–10 m, osassa silmäkivi). Alueella on myös keskiajalta historialliselle ajalle ajoittuva kylänpaikka ja vaikeasti ajoitettavia viljelyröykkiöitä (liki 40 kpl). Alueelta löydetyn isketyn kvartsin on katsottu viittaavan mahdollisesti kivikautiseen asutukseen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Joen varrella sijaitseva asuinpaikka-, viljely- ja kalmistokohde on laaja ja poikkeuksellisen hyvin säilynyt. Tarkasti kartoitetulla, mutta kaivauksin vielä tutkimattomalla kohteella on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Kaakosta. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Esko Tikkala 18.6.2019