JOENSUU
Öllölä Pörtsämö

Nimi: Öllölä Pörtsämö
Tyyppi: hautapaikat  ortodoksikalmistot;
Ajoitus: historiallinen;

Ortodoksinen kyläkalmisto, josta tuli virallinen hautausmaa 1890-luvulla. Kalmiston käytön alku ei ole tiedossa, mutta Öllölän kylä tunnetaan jo 1600-luvulta. Vuoden 1967 tutkimusraportissa se mainitaan jo käytöstä pois jääneeksi. Hautausmaan nuorempaan eteläosaan voidaan tehdä yhä hautauksia poikkeustapaukissa. Kohteessa on nähtävissä erilaisia hautauksia, mutta vanhempien hautausten merkit ovat lahonneet, ja hautapaikkoja on mahdollista havaita vain hautapainaumien tai matalina kumpuina havaittavien luonnonkivikiveysten avulla.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Todennäköisesti pitkän käyttöhistorian omaava, aktiivikäytöstä pois jäänyt luonnontilainen kyläkalmisto, joka sijaitsee erämaajärven rannalla. Historialliselle ajalle ajoittuvan kalmiston käytön alkamisaikaa ei tunneta.

Kuva: Ölllöä Pörtsämö. Öllölän Pörtsämön ortodoksikalmisto sijaitsee hiekkaisella niemellä Öllölänjärven rannalla. Kuvassa kalmiston portti ja aita. Teemu Mökkönen 27.8.2019  Kuva: Ölllöä Pörtsämö. Kalmisto sijaitsee luonnontilassa olevalla niemellä järven rannassa. Teemu Mökkönen 27.8.2019  Kuva: Ölllöä Pörtsämö. Kalmistossa on eri-ikäisiä hautauksia. Uudempien hautojen ristit ja hautakivet ovat vielä hyvin pystyssä. Teemu Mökkönen 27.8.2019  Kuva: Ölllöä Pörtsämö. Osassa haudoista hautakumpu on reunustettu tai päällystetty pienillä luonnonkivillä. Teemu Mökkönen 27.8.2019