JOENSUU
Kovero Kirkkopelto

Nimi: Kovero Kirkkopelto
Tyyppi: hautapaikat  ruumiskalmistot;
Ajoitus: historiallinen;

Historiallisen ajan ortodoksikalmisto, jonka yhteydessä on sijainnut tsasouna. Kylä on ollut yksi Pohjois-Karjalan vanhimpia ja suurimpia: vuonna 1500 siellä oli 9 taloa. Vesijohtolinjan kaivun yhteydessä paikalta on havaittu hautauksia, pääkalloja ja ortodoksisten hautausten hautakiviä. Tsasounan sijainnista ei ole tarkkaa tietoa. Kalmisto sijaitsee kylän reunalla, metsittyvällä vanhalla maatalousmaalla.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Yhden Pohjois-Karjalan vanhimman kylän ortodoksinen ruumiskalmisto, johon on perimätiedon mukaan haudattu myös luterilaisia.

Kuva: Kovero Kirkkopelto. Koveron Kirkkopellon ruumiskalmiston alaosaa. Kuvassa vasemmalla näkyy vuoden 1996 vesijohtolinjalta esiin tullut hautakivi, joka pystytettiin paikalleen uudelleen. Teemu Mökkönen 28.8.2019  Kuva: Kovero Kirkkopelto. Kuva vuonna 1996 löydetyn ja uudelleen pystyetyn hautakiven kohdalta kohti ruumiskalmiston yläosaa. Teemu Mökkönen 28.8.2020  Kuva: Kovero Kirkkopelto. Vuonna 1996 löydetyssä hautakivessä on hakattuna ortodoksiristi. Teemu Mökkönen 28.8.2019