TUUSNIEMI, Kuopio
Honkakankaan VARK-alue

9.4320 ha

Muinaisjäännösrekisterin aluerajaus jäädytetty kohteeseen vaurioittamisen tutkimuksen ajaksi. Kohteesta on kuitenkin tehty muutama uusi asuinpainannehavainto, jotka jäävät hiukan olemassa olevan aluerajauksen ulkopuolelle. Nämä asumuspainanteet ovat tämän aluerajauksen sisässä.
Nimi: Honkakangas
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Laaja neoliittisen kivikauden asuinpaikka-alue, joka levittäytyy useilla eri korkeuksilla sijaitseville muinaisrannoille. Pääosin metsässä sijaitsevalla asuinpaikalla on havaittu noin kaksikymmentä asumuspainannetta (koko 5–12 x 4–8 m). Alimmat löydöt ovat pellolta. Löydetyt keramiikkatyypit ovat varhaista asbestisekoitteista keramiikkaa ja tyypillistä kampakeramiikkaa.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pohjois-Savon suurin kivikautinen asuinpaikka-alue, jolla on pitkään jatkunutta asutusta. Kohteella poikkeuksellisen selvästi näkyvät muinaisrannat ja asumuspainanteet auttavat hahmottamaan asuinpaikaa eri asutusvaiheissa.

näytä/piilota Yleisyys tai harvinaisuus: yleisyys tai harvinaisuus ei ole merkityksellinen ominaisuus
Kuva: Suurikokoinen asumuspainanne Honkakankaan laajalla kivikautisella asuinpaikka-alueella. Painanteessa erottuu ympäröivä maavalli, ja päädyissä todennäköisten sisäänkäyntien paikat. Teemu Mökkönen 20.6.2019