UTSJOKI
Pappila

Nimi: Pappila
Tyyppi: asuinpaikat  kodanpohjat; asuinpaikat  tupasijat; asuinpaikat  kentät (gieddi); kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: historiallinen 1600-luku;historiallinen 1700-luku;

Kohde on Utsjoen siidan kirkkopaikka, hallinnollinen ja yhteisöllinen keskus, jossa saamelaiset ovat kokoontuneet ainakin 1600-luvun alkupuolelta nykypäivään saakka. Alueella sijaitsee vuonna 1853 valmistunut Engelin kivikirkko ja vuonna 1843 rakennettu pappila, vanha hautausmaa ja Utsjoen sukujen markkinatuvat. Varhaisemmasta toiminnasta kertovat lukuisat asumusten ja alueella sijainneen Pyhän Ulriikan kirkon jäännökset.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Suomen saamelaisalueella ainutlaatuinen kohde, jossa 1600-luvulta alkaen sijainneen kentän vanhat asumusjäänteet ja vanhan kirkon jäänteet sijaitsevat paikalla, joka on yhä markkinapaikka ja aktiivisessa kirkollisessa käytössä.

Kuva: Panoraama. Niemen alempi ja ylempi terassi Eija Ojanlatva 2008