HELSINKI
Vanhakaupunki

Nimi: Vanhakaupunki
Tyyppi: asuinpaikat  kaupungit;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;

Keskiaikaisen Forsbyn kylän paikka, johon perustettiin Helsingin kaupunki vuonna 1550. Kaupunki siirrettiin 90 vuotta myöhemmin nykyiselle paikalleen Vironniemeen. Kohdetta on tutkittu runsain kaivauksin ja tulokset on julkaistu. Alue on pääosin rakentamattomana, ja maanpinnalle on näkyvissä 1930-luvulla kaivauksin tutkitun 1500-luvun kaupungin kirkon perustukset ja kirkkotarha. Tutkimatonta ja säilynyttä 1500-luvun kaupunkialuetta on vielä jäljellä pieni alue. Meren läheisyys ja avoin maisema auttavat ymmärtämään kaupungin sijoittumista aikansa ympäristöön.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Yksi Suomen kolmesta 1500-luvulla perustetuista kaupungeista. Kaupungin siirtämisen jälkeen alue on suurimmaksi osaksi säästynyt modernilta rakentamiselta, mikä on hyvin harvinaista kaupunkiarkeologisissa kohteissa.

Kuva: Helsinki Vanhakaupunki, näkymä muinaisjäännösalueelle Kellomäen laelta. Helena Ranta 15.4.2021  Kuva: Helsinki Vanhakaupunki, Helsingin vanhimman kirkon paikka. Helena Ranta 15.4.2021  Kuva: Helsinki Vanhakaupunki, muinaisjäännösaluetta Kellomäen lounaispuolella. Helena Ranta 17.2.2021