Muinaisjäännös Viikin säteri sijaitsee Putaanvirran suun pohjoispuolella Pyhäjärven Viikinlahden lounaisrannalla. Nykyinen kartanon päärakennus on valtatie 12:n luoteispuolella, kun taas keskiaikainen säterinpaikka sijaitsee tien kaakkoispuolella olevalla pellolla. Kartanon rakennukset siirrettiin nykyiselle paikalleen 1800-luvun aikana. Viikin säterin tonttimaa on sijainnut historiallisten karttojen perusteella Viikinlahden lounaispuolella sijaitsevan pellon itäosassa. Vanha säterinpaikka on autioitunut 1800-luvun aikana, jonka jälkeen alue on ollut peltona. Valtatien rakentamisen jälkeen alue on säästynyt melko hyvin nuoremman asutuksen ja maankäytön vaikutuksilta.
Tutkimuksen oli tarkoitus selvittää, minkälaisia ja minkä ikäisiä jäännöksiä Viikin säterinpaikasta on säilynyt, miten ne sijaitsevat maantien 12 etelä- ja kaakkoispuolella ja mikä jäännösten luonne ja säilyneisyys on. Kysymyksessä oli Viikin säterinpaikan perustutkimus, jonka tulosten perusteella on tarkoitus tarkentaa kysymyksenasettelua Nokian keskiaikaisten säterien vaiheista ja ominaisuuksista sekä asutuksen suhteesta alueen esihistorialliseen asutukseen. Koekaivausaluetta tutkittiin koekuopin, peltoaluetta pintapoimittiin ja havaitut rakenteet kartoitettiin.
Kartanokaudelle ajoitettavaa esineistöä löydettiin erityisesti kartoista tunnetun historiallisen säterinpaikan tonttimaalta. Kaivauslöytöjen joukossa on mm. rautanauloja, punasavikeramiikkaa, lasia, fajanssia, liitupiipun paloja, tiilenpaloja, palanutta savea, palanutta luuta, pii-iskoksia ja luuta, joiden voidaan katsoa liittyvän asuinpaikkaan. Löytöjen levinnän ja historiallisten karttojen perusteella säterin tonttimaa sijaitsee niemen kärjessä peltotien koillispuolella.
Tutkimusten perusteella kiintoisimmilta rakenteilta vaikuttavat peltoalueen laidalla maan pinnalle näkyvät kivirakenteet. Röykkiöt A ja B ovat mahdollisesti rakennuksiin kuuluneita tulisijojen jäännöksiä. Röykkiöiden lisäksi koekuopan 22 lounaispuolella maanpinnalla on rakenteita, jotka ulottunevat näkyviä rakenteitaan laajemmalle alueelle nykyisen maanpinnan alapuolella.
Kokonaisuutena Viikin säterinpaikka muodostaa arkeologin näkökulmasta mielenkiintoisen kokonaisuuden. Ilmeisesti valtatie 12 rakentamisen jälkeen niemen kärjessä on liikkunut ihmisiä ainoastaan satunnaisesti ja alue on säästynyt nuoremman maankäytön vaikutuksilta. |