Kaivaus liittyi Suomen kulttuurisäätiön Varsinais Suomen rahaston rahoittamaan hankkeeseen, jossa oli tarkoituksena kaivaa viitenä vuotena Salon seudun eri kuntien alueella kivikautisia kohteita yleisökaivauksina. Hankkeessa mukana olevat yhdistykset ovat Suomusjärven Kulttuuriyhdistys, Kiikala-Seura ry, Muurlan kotiseutuyhdistys ry, Kisko-Seura ry ja Salo-Uskela seura ry.
Kaivauskohteeksi valittiin ennestään tuntematon kohde, Kiikalan Saarenkylän Nokkapellonmäki, josta maanomistaja oli löytänyt kvartseja ja kvartsi-iskoksia edellisenä vuonna lammaslaitumen teon yhtydessä. Nokkapellonmäki valittiin tutukimuskohteeksi myös siksi, että se sijaitsee peltojen yläpuolella, eikä alueen maanpintaa ei ole koskaan muokattu.
Kaivauksilla kävi tutustumassa joka päivä useita kiinnostuneita eli yhteensä 73 henkilöä. Suurimmaksi osaksi Salon ja Turun seudulta kotoisin olevien kaivajien määrä vaihteli 5–13 henkilöön kymmenen päivän aikana.
Mäen eteläpuolelle avattiin neljä tutkimusaluetta. Alueiden laajuus oli yhteensä noin 20 neliömetriä.
Löydöt ovat pääasiassa kvartsia: raaka-ainekappaleita, iskoksia, ytimiä, esineitä ja niiden katkelmia. Löytöjen perusteella kohde ajoittuu puhtaasti mesoliittiselle ajalle. Paikkakunnalla kerrotaan, että Nokkapellonmäellä olisi sijainnut Kiikalan alueen vanhin kirkko/kappeli. Kaivauksissa ei kuitenkaan tullut esille siihen viittaavia löytöjä.
Tutkimuksissa alue varmistui kivikautiseksi asuinpaikaksi, jossa oli vielä löydettävissä selviä kiinteitä jäänteitä. |