Inventointia tehtiin viidellä pienellä kaava-alueella eri puolilla Kuusamoa. Alueilta ei ollut aiempia tietoja muinaisjäännöksistä tai löydöistä.
Juuman alue Kuusamon pohjoisosassa, Yli- ja Ala-Juumajärvien välisen salmen eteläpuolella, on voimakkaan kumpuilevaa, pääosin mäntyvaltaista hiekkamaata. Kitkanjoen vesireitin varrella olevalta alueelta tavattiin kaikkiaan viisi pyyntikuoppaa neljältä erilliseltä alueelta sekä kaksi kivikautistyyppistä asuinpaikkaa.
Kuusamon eteläosasta Riihisalmen alueelta, Polo- ja Irmijärvien välistä, tavattiin yhteensä 23 pyyntikuopiksi tulkittua maakuoppaa kuudelta erilliseltä alueelta. Kylmäniemen itäkärjen sortuneesta törmästä tavattiin lisäksi asuinpaikasta kertovia löytöjä. Selvästi kivikautinen, yhden asumuspainanteen asuinpaikka sijaitsi Lapinlahden pohjoisrannalta. Kahden järven välinen kannasalue oli eteläosaltaan suljettu taisteluhaudoilla kapeimpien salmien kohdalta. Lisäksi alueelta tavattiin kuoppaliesi ja tervahauta. Kun alue on vesistöjä ajatellen keskeinen ja lisäksi maaperä on hiekkaisaa, pääosin mäntyä kasvavaa kangasta, ei kohteiden määrä ole yllättävä.
Porontinan alue Rukan koillispuolella Virkkulan kylässä sekä Tiermaksen alue Kuusamon pohjoisosassa Käylästä koilliseen muistuttivat toisiaan maastollisesti. Alueet ovat kivikkoista moreenia, järvien rannat ovat lähes kaikki joko jyrkkiä tai matalia ja kosteita. Kankaat ovat enimmäkseen kuusivaltaista sekametsää. Molemmat alueet sijaitsevat hieman syrjässä keskeisiltä vesireiteiltä. Kummaltakaan ei tavattu muinaisjäännöksiä eikä esinelöytöjä.
Kantojärven kaavamuutosalue Kantojärven länsirannalla, Rukan pohjoispuolella oli tasaista hiekkakangasta. Sieltä ei tavattu muinaisjäännöksiä. |