Metsähallitus suunnittelee hakkuita Selkäsaareen. Saaressa ei ole koskaan tehty minkäänlaisia arkeologisia tutkimuksia, mutta sieltä on löytynyt todennäköisesti esihistoriallinen reikäkivi (KM 21040). Koska Suomussalmen suurten järvien saarista tunnetaan runsaasti kiinteitä muinaisjäännöksiä, sovittiin, että Kainuun Museo tekee Selkäsaaressa arkeologisen inventoinnin hakkuita varten.
Selkäsaari sijaitsee Vuokkijärven pohjoisosassa, Pärsämönselällä, 0,7 kilometrin päässä nykyisestä etelärannasta. Kyseessä on vajaan kahden kilometrin pituinen ja puolen kilometrin levyinen itä-länsisuuntainen saari. Ennen järven säännöstelyn aloittamista saaren on erottanut mantereesta kapea salmi. Kuuden metrin säännöstelyväli on kuluttanut pahasti järven rantoja. Samalla se on tuhonnut rannalla sijainneita muinaisjäännöksiä.
Inventointi tehtiin saaren rantoja seuraten erityisesti kivikautistyyppisten asuinpaikkoja sekä tervahautojan löytämiseksi. Kohtiin, joissa veden syömässä rannasta löytyi viitteitä muinaisjäännöksestä, tehtiin lapiolla koepistoja rantatörmän taakse.
Inventoinnissa löytyi neljä kohdetta, joista kolme on kivikautista asuinpaikkaa ja yksi tervahauta.
Luonti: 16.1.2013 Viimeisin muutos: 13.3.2014
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
27.5.2010
Tutkimusperuste:
Maankäyttö ja rakentaminen (MML, MRL)
Rahoittaja/tilaaja:
Kainuun museo
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
Esa Suominen
Raporttitiedot
Raportti:
Suomussalmen Selkäsaaren arkeologinen inventointi
Tekijä:
Esa Suominen
Päivämäärä:
1.6.2010
Sijainti(alkup):
Kainuun museo
Kopiot:
Museoviraston arkisto
Kokoelmatiedot
KM Esihistorialliset kokoelmat KM 38351-38353 Löydöt
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.