Paraisten Ålönsaaren inventointihanke liittyi Ålönsaaren osayleiskaavan valmisteluun. Inventoinnissa tarkastettiin ensisijaisesti kaavaehdotukseen merkityt historiallisen ajan kalkkiuunit ja -louhokset ja harrastajien ilmoittamat mahdolliset pronssikautiset hautaröykkiöt.
Vuosisatoja saaren talonpojille tärkeään sivuelinkeinoon kalkin polttoon ja louhintaan liittyviä muinaisjäännöksiä ei saarelta ollut aikaisemmin arkeologisesti määritetty. Yksi kalkkilouhoksista oli Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY) -inventoinnissa aikaisemmin määritetty osaksi Turunmaan rannikon kalkkilouhokset ja Paraisten kalkkitehdas -kokonaisuutta.
Uusia kohteita inventoinnissa löydettiin yhteensä 41. Näistä kalkkilouhoskohteita oli 14, joissa oli vähintään 43 erillistä louhoskuoppaa. Kalkkiuunikohteita, jotka sijaitsevat tavallisesti louhoksen ja rannan läheisyydessä, löydettiin 23 ja niissä oli yhteensä 61 uunirakennetta. Näistä muutama rakenne saattaa liittyä maatalouskalkin polttoon. Neljän ennestään tunnetun kohteen tietoja tarkennettiin. Kaikkiaan alueelta tunnetaan nyt 15 louhos- ja 25 kalkkiuunikohdetta. Näistä kohteista Gropen I Simonbyssä, Pjukalan Kalkugnsnäs ja Valliksen Vallisfjärden I määritettiin luokkaan 1. Kohteiden ajoittaminen on hankalaa, mutta muutama louhos ja uuni saattaa isojakokarttojen, poran jälkien puuttumisen ja uunirakenteen ominaisuuksien perusteella ajoittua 1700-lukua vanhemmaksi.
Lisäksi inventoinnissa löydettiin yksi ainakin jo vuonna 1540 olemassa ollut kahden talon kylätontti (Sydänperä Östergård ja Västergård), kaksi ainakin 1700-luvulle ajoittuvaa torpan paikkaa (Backskogen ja Svartpära) ja yksi mahdollisesti torppaan liittyvä kylmämuurattu kellari (Gropen II). Sydänperän Östergårdin kylätontilla on myös muurattu kivikellari, joka saattaa olla 1700-lukua vanhempi. Lisäksi tarkistettiin yksi kivikautinen irtolöytöpaikka Gamla Koupossa. Osa historiallisen ajan kohteista määritettiin muuksi kulttuuriperintökohteeksi.
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.