Metsähallituksen metsätalousmailla Inarissa ja Sodankylässä etsittiin ja kartoitettiin vuoden
2012 touko-syyskuussa kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Inventointi on osa
Kansallinen Metsäohjelma 2015 -hanketta (KMO), jonka tarkoituksena on kartoittaa
monipuolisesti metsäalueiden kulttuuriperintöä.
Inventoidun alueen pinta-ala on 143000 hehtaaria. Alueelta tunnettiin ennen inventointia 19 kiinteää muinaisjäännöstä, 2 irtolöytökohdetta ja kaksi valtakunnallisesti merkittävä rakennettua kulttuuriympäristöä. Vuoden 2012 inventoinnissa dokumentoitiin yhteensä 133 kohdetta, joista on 26 muinaisjäännöstä tai irtolöytökohdetta, 23 toisen maailmansodan aikaista kohdetta ja 11 poronhoitoon liittyvää kohdetta, 34 savottahistoriallista kohdetta ja 46 uuden ajan kulttuuriperintökohdetta.
Uusia muinaisjäännöksiä löytyi inventoinnissa seitsemän kappaletta, joista yksi on kivikautinen löytöpaikka, kaksi esihistoriallista löytöpaikkaa, kaksi historiallisen ajan asuinpaikkaa ja kaksi pyyntikuoppakohdetta.
Alueen 23 sotahistoriallista kohdetta liittyvät toiseen maailmansotaan. Ne ovat pääasiassa saksalaisten laajoja asemapaikkoja tai tukikohtia, jotka sisältävät usein kymmeniä erilaisia alakohteita. Poronhoitoon liittyvään 10 kohteeseen sisältyy erotuspaikkoja ja väliaitoja. Savottahistorialliset kohteet ovat pääasiassa 1950- ja 1960-luvuilla rakennettuja savottakämppiä, joista suurin osa on purettu. Vanhempia kämppiä oli vain pari kappaletta. Uuden ajan kulttuuriperintökohteissa suurimman ryhmän muodostavat rakennuksien ja rakennelmien jäännökset. |