Metsähallituksen metsätalous suoritti Inarissa metsätalousmaiden kulttuuriperintöinventoinnin 30.5. – 22.9.2011 välisenä aikana. Inventointi on osa Kansallista metsäohjelmaa 2015, joka edellyttää kulttuuriperintökohteiden inventointia valtion omistamilla mailla varmistaakseen metsien monipuolisen hyödyntämisen kestävän kehityksen periaatteita noudattaen sekä kulttuuriperintökohteiden säilyttämistä, kunnostamista ja retkeilyn kehittämistä. Inventoidun alueen pinta-ala on 91000 hehtaaria.
Ivalon koillis- ja luoteispuolisilta metsätalousalueilta tunnettiin ennen inventointia 89 muinaisjäännöstä, 5 irtolöytökohdetta, 5 mahdollista muinaisjäännöstä ja kaksi valtakunnallisesti merkittävä rakennettua kulttuuriympäristöä. Vuoden 2011 inventoinnissa dokumentoitiin yhteensä 193 kohdetta, joista on 27 muinaisjäännöstä tai irtolöytökohdetta, 33 toisen maailmansodan aikaista kohdetta, kuusi kolttasaamelaisten väliaikaisasutukseen ja 13 poronhoitoon liittyvää kohdetta, 71 savottahistoriallista kohdetta ja 42 uuden ajan kulttuuriperintökohdetta.
Uusia muinaisjäännöksiä löytyi inventoinnissa 18 kappaletta, joista 1 on kivikautinen asuinpaikka, 1 esihistoriallinen löytöpaikka ja 13 pyyntikuoppakohteita. Kolme kohteista ajoittuu historialliselle ajalle.
Alueen 33 sotahistoriallista kohdetta liittyvät toiseen maailmansotaan. Ne ovat pääasiassa saksalaisten laajoja asemapaikkoja tai tukikohtia, jotka sisältävät usein kymmeniä erilaisia alakohteita. Poronhoitoon liittyvään 15 kohteeseen sisältyy erotuspaikkoja ja johdin- ja väliaitoja. Savottahistorialliset kohteet ovat pääasiassa 1920- ja 1930-luvuilla rakennettuja savottakämppiä. Uuden ajan kulttuuriperintökohteissa suurimman ryhmän muodostavat rakennelmien jäännökset, pilkka- ja merkkipuut, suovat ja sillat. |