Vuonna 2012 aloitettuja Aboa Vetus & Ars Nova -museon niin kutsutun suuren kivitalon kellarin K94:9 kaivauksia jatkettiin vuonna 2015 toukokuulta elokuun loppuun. Kaivauskohde sijaitsee maanalaisen museoalueen keskellä, keskiaikaisen Luostarin jokikadun kaakkoispuolella. Tutkimuksen lähtökohtana oli selvittää 1400-luvun alussa rakennetun ja vuonna 1653 puretun talon rakenteita sekä kellarin täyttö- ja käyttövaiheita.
Kaivauksen aikana paljastettiin iso osa kellarin lattiapinta-alasta, kaivettiin pois holvia R011
kannatellut maapatsas ja kaivettiin esiin kellariin johtavan portaikon lounaispielen alinen hirsiarina. Erityisesti kellarin pohjoisnurkka tutkittiin perusteellisesti. Kaivaukset osoittivat, että kivitaloa on jossakin vaiheessa laajennettu lounaaseen, ja portaikon massiivinen pieli on ilmeisesti ollut alun perin talon ulkoseinä. Laajentaminen lienee tapahtunut jo 1400-luvulla.
Kesän aikana kellarista tehdyt löydöt vahvistavat edellisvuoden tulkintaa kellarin käytöstä keittiönä. Etenkin seinänvierustoilta löytyi huomattavasti keittiöjätettä, josta kalanruodot muodostivat suurimman osan. Joukossa oli myös koti- ja riistaeläinten luita, hasselpähkinän ja saksanpähkinän kuoria, munankuoria ja viljanjyviä. Keittiövälineistä löytyi useiden lasipikarien, kahden kimpiastian, punasaviastioiden ja kahden kivisavikannun kappaleita, mahdollinen paistihaarukan katkelma ja luukahvainen ruokaveitsi. Esinelöytöjen ajoitus on 1400-luvun alusta 1500-luvulle. Kellarin rakenteiden perusteella on myös mahdollista, että tilaa on keskiajalla käytetty saunana. |