Helsingin kaupungin asemakaavoituspalvelu teettää esiselvitystä Malmin
asemakaavoitushankkeeseen liittyen. Tarkoituksena on selvittää suurimmaksi osaksi maalla
peitettyjen ensimmäisen maailmansodan aikaisten puolustusasemien IX:4 ja IX:5 linnoitteiden laajuus ja sijainti sekä tehdä arvio niiden säilyneisyydestä.
Kenttätyövaiheessa otetaan konekaivulla ja tarvittaessa lapioilla tai kaivauslastoilla riittävässä määrin esiin puolustusaseman IX:4 länsiosassa jo nyt osin näkyvissä oleva, kivistä ja betonista rakennettu suojahuone. Lisäksi tarkennetaan puolustusasemien IX:4 ja IX:5 taisteluhautojen, suojien ja tuliasemien sijaintitietoja ja määritellään samalla niiden säilyneisyys. Linnoitteiden poikki tehdään koeojia siten, että niiden rakenteiden yläpinnat otetaan esiin ja dokumentoidaan. Lisäksi koeojia kaivamalla etsitään puolustusasemien ympäristöistä muita betonisia tai kivestä muurattuja linnoituslaitteita. Löytöjen ja havaittujen rakenteiden ja kulttuurikerrosten sijainnit mitataan paikalleen VRS-GPS-laitteella ja/tai takymetrillä. Arkeologiset rakenteet ja mahdolliset kerrostumat dokumentoidaan sanallisesti ja valokuvin. Lisäksi niistä voidaan tarvittaessa laatia fotogrammetrisellä menetelmällä kolmiulotteinen malli.
Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut suoritti Helsingin Malmilla sijaitsevilla muinaisjäännöskohteilla Tukikohta IX:4 (Malmin lentokenttä) ja Tukikohta IX:5 (Malmin lentokenttä) koekaivaukset 24.–28.9.2018. Koekaivauksissa tutkittiin Malmin lentokenttäalueen eteläpuolella sijaitsevien ensimmäisen maailmansodan aikaisten linnoituslaitteiden säilyneisyyttä, laajuutta ja kuntoa. Maastokatselmuksen perusteella päätettiin, ettei puolustusaseman IX:4 koillisosaan kohdisteta maastotutkimuksia, vaan ne priorisoitiin alueille, joissa oli odotettavissa paremmin säilyneitä rakenteita ja joista oli tavoitettavissa enemmän informaatiota kuin maarakenteisesta haudasta.
Tutkimuksissa kohteilta ei havaittu uusia ensimmäisen maailmansodan kenttälinnoitteisiin kuuluvia rakenteita, kohteilla ennestään tiedossa olevien suojahuoneiden ja tähystysaseman lisäksi. Asema IX:4 on tuhoutunut lähes kokonaan viimeistään, kun mäkeä on madallettu vuoden 1998 lopulla. Tuolloin alueen kallioperää on räjäytetty ja syntynyt kivimurska on ilmeisesti viety osin pois ja osin levitetty tasoitetulle mäen laelle. Maansiirtotöiden ja kallion räjäytyksen takia nykyinen maanpinta on ainakin kaksi metriä alkuperäistä maanpintaa matalammalla. Tämän vuoksi kohteen pitämistä kiinteänä muinaisjäännöksenä on syytä pohtia.
Aseman IX:5 alueelle tehtiin yksi koeoja, jossa ei havaittu merkkejä ensimmäisen maailmansodan kenttälinnoitteista. Koeojan perusteella alueella on runsaasti sekoittuneita maamassoja. Ilmakuvien perusteella alueella on ollut runsaasti toimintaa etenkin toisen maailmansodan aikana. Tämä ja se, että alueella on ollut maatila, saattaa selittää paksut sekoittuneet maakerrokset. Alueelta dokumentoitiin kaksi hyväkuntoista suojahuonetta, joista numero 1 on lähes kokonaan maamassojen peittämä. Suojahuoneen etuosa kaivettiin dokumentointia varten esiin ja peitettiin sen jälkeen uudelleen. |