Luukkaan peltoalueelta löytyi vuonna 2018 metallinetsinnässä rautakautisia esineitä, minkä vuoksi alue katsottiin kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Peltoalueen luoteisneljännes tutkittiin vuoden 2020 alussa ja tuolloin siitä löytyi noin 130 m2 laajuinen pellon alainen kulttuurikerros, josta tuli rautakauden keramiikkaa. Tässä tutkimuksessa koekaivauksia tehtiin koko muulle kaavoitetulle peltoalalle, jonne kaivettiin koneella yhteensä 59 luode-kaakkosuuntaista koeojaa, kooltaan noin 2,5-5 m x 1,1 m.
Yhdessäkään koeojassa ei havaittu viitteitä esihistoriallisista kulttuurikerroksista tai rakenteista, myöskään esihistoriallisia tai keskiaikaisia löytöjä ei nyt tavattu. Viidessä koeojassa näkyi kuitenkin anomalioita, joista laajin oli koeojassa 11 peltokerroksen alapuolelle ulottunut 1900-luvun jätekuoppa. Ainoa rakenteeseen viittaava löytö oli koeojan 32 paalunjälki, jonka kanssa samasta syvyydestä löytyi tiilimurskalta vaikuttavaa ainesta ja ylempää peltokerroksesta hevosenkengän puolikas. Mitään selkeästi vanhempia metalli- tai muitakaan löytöjä ei paalunsijan ympäristöstä tullut.
Koekaivausten perusteella nyt tutkitulla alueella ei todennäköisesti sijaitse muinaismuistolain tarkoittamaa kiinteää muinaisjäännöstä. Em. paalunjäljen alue on ainoa, jossa saattaa olla historiallisen ajan rakennuksen tai rakenteen jäännöstä, mutta paalu voi liittyä myös peltojen aitaamiseen. Uuden metallinpaljastinetsinnän perusteella pelto on myös melko tarkoin jo tyhjennetty vanhemmista metallilöydöistä. Huomattakoon kuitenkin, että iso osa muinaisjäännösalueeksi merkittyä joen rantaa jäi tutkimusalueen ulkopuolelle. |