Miekkakaarat-ankaalla on laajalla alueella näkyvissä pyöreitä ja soikeita asumuspainanteita n. 120 ja ne sijaitsevat useissa rannansuuntaisissa riveissä 62-65 m korkeuksilla. Kysymys on suurehkosta neolittiisesta asumuspainannekylästä, joita tunnetaan Perämeren muinaisilta rannoilta ja jokisuilta.
Tutkimuskohteeksi valittiin alueen eteläisin/lounaisin painanne, jonka pinta oli osittain tuhoutunut. Painanne on pyöreähkö, läpimitaltaan noin 10m, syvyydeltään noin 60-70cm ja sijaitsee hieman muista painanteista erillään. Kaivausten anti osoittautui mielenkiintoiseksi pienestä tutkimusalasta (8 neliömetriä) huolimatta. Asumuspainanteen pohjoisosasta löytyi rakenne, joka koostui palaneista nyrkinkokoisista ja sitä pienemmistä kivistä. Hiiltä ja nokea ei löytynyt, joten kyseessä on todennäköisesti keittokivet, jotka kuumennettiin asumuspainanteen ulkopuolella.
Rakenteen yhteydestä löytyi myös runsaasti Pöljän tyypin asbestikeramiikkaa. Pöljän kulttuuri ajoitetaan vuosiin 3250-2500 eaa (cal) ja sitä esiintyy Pohjanmaalla tavallisesti noin 50-57,5 korkeudella merenpinnasta. Tämä viittaisi siihen, että asuinpaikka ei ollutkaan rantasidonnainen Pöljän kulttuurin vaiheessa, vaan sijaitsi noin kilometrin päässä merenrannasta järvialtaaksi kuroutuneen Miekkajärven rannalla. Valitettavasti kaivauksissa ei löydetty palanutta luuta eikä myöskään hiiltä sopivasta kontekstista, joita olisi voitu käyttää asuinpaikan ajoitukseen. |