Tutkimusalue sijaitsee 1600-luvun Tornion kaupungin pohjoisosassa ja hieman nykyisen keskustan pohjoispuolella, Suensaaren länsirannalla. Koekaivausten aikana tehtiin Purran tontille kahdeksan koekuoppaa, joista kolme laajennettiin tutkimusalueiksi 1, 2 ja 3. Pelastuskaivausten aikana tutkittiin kaksi laajempaa aluetta, tutkimusalueet 4 ja 5.
Tutkimusalue 1 käsitti kuoppajäänteen, jonka pohjalla oli hiiltynyt puurakennelma. Kuopasta löytyi alustavan arvion mukaan noin sata kiloa kuonaa, minkä perusteella kyseessä voi olla rautahytti. Jäännös oli peitetty kivillä ja tiilillä, jotka saattoivat liittyä päällä sijainneen rakennuksen perustuksiin. Kuoppajäännös ajoittunee 1600-luvulle.
Kolmannelta tutkimusalueelta löydettiin kasa hiiltyneitä hirsiä. Puut olivat palaneet paikalleen ja niiden ympäriltä ei tullut ajoittavia löytöjä. Löydön tulkinta on avoin. Kyseessä voi olla palaneen rakennuksen seinärakenteet tai esimerkiksi rakennuspuiksi kasattu hirsipino. Pelastuskaivausten tutkimusalue 5 sijoittui näiden hiiltyneiden puiden alueelle, mutta kaivausalue ei paljastanut mitään uutta hiiltyneiden hirsien arvoitukseen. Puiden vieressä oli pahoin maatunut, päältä avoin viemärikouru.
Tutkimusalue 4:llä oli ainakin kahden puurakennuksen jäänteet. Nuoremmassa, 1700-luvun ensimmäiselle puoliskolle ajoittuvassa oli ollut useampi huonetila ja se oli rakennettu jyrkkänokkasalvoksin. Löytyinä saatiin mm. neuloja, sormustin ja spiraalisormus. Vanhempi rakennus oli ollut kevyt rakenteinen, todennäköisesti sen seinissä oli ollut pystylaudoitus. Rakennus on kuona- ja upokaslöytöjen perusteella ollut paja. Tutkimusalueelta löydettiin lisäksi avoin puuviemärikouru. Koekaivauksessa ja tämä jälkimäinen kouru ajoittunevat 1700-luvun alkupuolelle.
|