Haukiputaan kirkon lattian alla olevat haudat inventoitiin kesällä 1996 kolmen päivän aikana. Inventointi liittyi Kirsti Paavolan kirkkohautaustutkimuksiin ja samalla se oli historiallisen ajan arkeologian opetustilanne. Inventointiin osallistui kahdeksan arkeologian opiskelijaa ja seurakunnalle hautausmaatutkimuksen tehnyt Tari Koskela.
Haudoista on sekä kirjallista lähdemateriaalia, että tällä (1900-luvulla) vuosisadalla tehtyjä silminnäkijäkuvauksia ja valokuvia, mutta niistä ei ole tehty systemaattista dokumentointia tai tutkimusta. Kokonaiskartoitus, detaljien kirjaaminen ja kuvaaminen sekä säilyvyysasteen toteaminen olivat inventoinnin tavoitteet.
Periaatteena oli, että ainoastaan aiemmin avattuja arkunkansia voidaan kohottaa sisällön selvittämiseksi, mutta muutoin hautoihin ei kajota. Lattian alle laskeuduttiin keskiristillä sijaitsevasta pienestä luukusta. Kolmea paloturvallista valaisinta käyttäen tutkittiin runkohuoneen lattian alusta sieltä, missä mahtui ryömimään. Haudat kartoitettiin, mitattiin, kuvailtiin kaavakkeille ja valokuvattiin. Näytteitä ei otettu. Löydöistä suurin osa oli 1700-luvun rahoja.
Kaikkiaan dokumentoitiin 18 hautausta. Näistä kahdeksan oli niin sanottua multahautaa, lähinnä lattian päällä sijaitsevia arkkuja. 10 arkkua sijaitsi kammiohaudoissa. Kammioista kolme oli tehty kivistä kylmämuuraamalla, yksi oli peitossa hiekkakerroksen alla. Osa vainajasta oli muumioitunut, suurimmalla osalla oli jäljellä vaatetusta ja muutamalla koristeita. |