Porin Leppäkorven 1984 löytyneistä raunioista tutkittiin suurin eli raunio 5 vuosina 1988-1990. Rauniota peittivät paksu turve ja monet puut. Kooltaan kiviröykkiö oli noin 18x16 metriä. Kohde oli löydöiltään yllättävä. Löydöt ajoittuvat ainakin kahteen tai oikeastaan kolmeen aikatasoon.
Röykkiö on muodostunut 1800-luvulla. Kiveyksen alta ja sen ulkopuolelta paljastui aluksi erilaisia tiilien tuotantoon liittyvien rakenteiden jäännöksiä: vanha tiiliuuni, tiilivarasto, kaivo, iso tiiliuuni, ruukuntekijän verstas jne.
Tiilitehdasta alemmalta tasolta paljastui mäkiharjanteen päähän tehdyn vanhemman asutuksen jäännöksiä. Tiiliuunin paksujen kiviseinien ympäriltä löytyi rakennuksen seinien lähes ehjä pohjakiveys. Rakennuksen koko on ollut yli 4x6 metriä, mutta tiiliuunin kuoppa on rikkonut suurimman osan yhdestä seinästä sekä lattianpohjasta. Rakennuksen yhden kulmauksen ulkopuolelta löytyi parinkymmenen kiekkokiven ryhmä. Löytö liittynee magiaan.
Talon päädyssä oli poikittain toinen rakennusjäännös, jonka lattia oli kivetty. Sieltä löytyi pieni kehäkiveys keskuskivineen, jossa oli joitakin poltettuja luita sekä pieni puukonterä. Alkuperäiseltä lattianpohjalta löytyi myös palaneen eläimen luujäännökset.
Rakennusjäännösten tuntumasta löytyi isojen kivien kehystämä avotulen paikka (pajan uuni ?), karjasuojan jäännös vesikuoppineen sekä maahan kaivettu ja laatoin varustettu kala/lihauuni.
Merkillisimpiä löytöjä ovat hautoihin viittaavat latomukset ja paikat. Talon seinäkiveyksen ulkopuolelta tavattiin myös rapakivigraniittinen maakivi, jonka pintaan on uurrettu ympyrä, ns. rajarengas. Kyseessä on muinainen rajamerkki, peräisin mahdollisesti jo varhaiselta keskiajalta. Arvattavaksi jää, miten se ja alueen muinainen asutus liittyvät toisiinsa, vai liittyvätkö ollenkaan.
|