Rantasalmen Saarelan raudanvalmistuspaikka löytyi vuonna 1989 Savonlinnan maakuntamuseon tekemän inventoinnin yhteydessä. Kohteen kaivaus aloitettiin syksyllä 1990, jolloin se kartoitettiin ja kaivausalueelta poistettiin turvetta. Varsinainen kaivaus tehtiin syksyllä 1991. Kaivausten tavoitteena oli selvittää sulatusuunin rakennetta ja ajoitusta.
Uuni oli rakennettu vaihtelevankokoisista kivistä. Kivien välit oli tilkitty savella, joka uuninkuulukun seinämässä oli palanut. Uunin halkaisija oli noin 2,5 metriä ja korkeus alunperin noin 1,5 metriä. Korkeuden arvioiminen oli vaikeaa, koska uunin yläosat olivat tuhoutuneet. Uuninkuilun koko oli pohjalla noin 30x50 cm ja kuilu oli kauttaaltaan savella vuorattu. Kuiluun oli sortunut seinämän kiviä. Kuilun pohjalla oli savea, joka oli osin palanutta ja sen päällä tiivis, levymäinen kerros kuonaa, savea, hiekkaa ja hiiltä. Kuonan, saven ja hiilen muodostamia möhkäleitä oli myös uunikuilun seinämään kiinnittyneenä. Kuilun etelä- ja länsiseintä muodostuivat suurista kivistä, kun taas itä- ja pohjoisseintä oli tehty pienistä, nyrkin ja pään kokoisista kivistä, joiden välit oli tilkitty savella.
Sulatusuunin pohjoispuolelle oli maahan kaivettu kooltaan noin 1,5 metriä ja syvyydeltään noin 0,4 metriä kuoppa, jota ilmeisesti on käytetty kuonan poistoon. Kuonakuoppa oli suurelta osin pasutetun rautamullan täyttämä. |