Tutkimusprojektiin "Hämeen Härkätien synty ja varhaisvaiheet" liittyvä entisen Hämeenlinna-Turku -maantien sekä sen tärkeimpien sivuteiden, Paimion Nauristien ja Halikon Hiidentien inventointi, yhteensä noin 250 km.
Ensimmäisen kerran yhtenäisenä tienä vuonna 1556 mainitun Hämeen Härkätien eli Hämeenlinna-Turku -maantien eriaikaiset linjaukset, siltapaikat, välimatkapylväät sekä tien varrella sijainneet rajamerkit inventoitiin ja kartoitettiin vuonna 1986 (Hämeen lääni) ja vuonna 1987 (Turun ja Porin lääni) keskiaikaisten lähteiden sekä Ruotsinvallan ajan kartta-aineiston perusteella.
Suurin osa keskiaikaisesta Härkätien linjauksesta on edelleen valtion omistamana yleisenä tienä. Linjauksen varhainen vakiintuminen ja vuosisatainen tienpito ovat tuhonneet vanhimmat silta- ja rumpupaikat niin, ettei varmuudella autonomian aikaa vanhempia vesistönylityspaikkoja enää ole jäljellä kuin yksi, nimittäin Hämeenlinnan Hattelmalan siltaporras.
Osa Härkätiestä on jäänyt käytöstä pois 1930- ja 1950-lukujen tienparannustöiden yhteydessä. Näiden tienraunioiden on syytä olettaa sisältävän Ruotsinvallan ajalle ajoittuvia rakenteita tai varhaisen liikenteen aiheuttaman eroosion merkkejä.
Härkätie korvattiin vuonna 1961 uudella Forssan kautta linjatulla valtatie 10:llä minkä vuoksi inventoitu tielinja on säilyttänyt varsin hyivn viimeistään keskiajalla vakiituneen geometriansa.
Luonti: 1.1.1900
Hanketiedot
Tutkimusperuste:
Tieteellinen
Rahoittaja/tilaaja:
TVH, TVL Hämeen ja Turun piirit, Varsinais-Suomen
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Vastuuhenkilö:
Jaakko Masonen ja Markku Heikkinen
Kaivausjohtaja:
Jouko Masonen ja Markku Heikkinen
Apulaistutkija:
Jouko Masonnen ja Markku Heikkinen
Raporttitiedot
Raportti:
Hämeen Härkätien inventointikertomus 1986-1987. Tie- ja vesirakennushallitus. Hämeen ja Turun tie- ja vesirakennuspiiri. Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen seutukaavaliitot.
Tekijä:
J. Masonen ja M. Heikkinen
Päivämäärä:
30.9.1986
Sijainti(alkup):
Tiemuseon arkisto
Kopiot:
MV:RHOA
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.