Asuinpaikka sijaitsee Huhdasjärven Pukkisaaren eteläpäässä, vastapäisellä puolella kuin Pukkisaaren polttokenttäkalmisto. Asuinpaikka löytyi 1995, kalmiston tutkimuksen loppuvaiheessa, kun saaren eteläpään loivalla hiekkarinteellä huomattuun kahteen kodanpohjamaiseen painanteeseen tehtiin koekuoppa (ks. Timo Miettinen, Jaalan Huhdasjärven Pukkisaaren varhaismetallikautisen asuinpaikan koekaivaus 1995). Itäisemmän koekuopan löydöt olivat niin hyvät - mm. v-porattu meripihkanappi ja ainakin kahdenlaista keramiikkaa - että paikalle päätettiin tehdä kaivaus seuraavana vuonna.
Kaivaus sijoitettiin oletetun kodanpohjan kohdalle niin, että myös sen ympäriltä tutkittiin riittävästi maaperää.
Kaivauksessa ilmeni, ettei kyse välttämättä ole kodanpohjasta, mutta ehkä kuitenkin jonkinlaisesta asumiseen tarkoitetusta painanteesta. Tulisijoja ei löytynyt lainkaan mutta kylläkin kaksi suurikokoista hioinlaakaa. Asuinpaikka näyttää jatkuvan koekuopista ja -ojasta päätellen melko rikkaana ylöspäin, pohjoiseen ja rinnettä pitkin itään.
Asuinpaikan keramiikan edellisvuotinen, liian niukkaan aineistoon perustuva identifiointi osoittautui virheelliseksi. Nyt löytyneet karakteristiset reunapalat osoittivat, että pääosa keramiikasta on Pöljän tyyppiä. Lisäksi löytyi jossain määrin ongelmallista keramiikkaa, joka edustaa lähinnä nuorakeraamisen tradition reuna-alueen tyyliä. Se esiintyi kulttuurikerroksessa yleensä Pöljän keramiikkaa syvemmällä, mikä on luontevaa niiden keskinäistä ikäasemaa ajatellen. Molemmat keramiikkatyypit ulottuvat täällä epätavallisen pitkälle toistensa levintäalueelle; tässä on asuinpaikan päämerkitys.
Asuinpaikan muista löydöistä mainittakoon meripihkahelmen puolikas ja kolme hienoa, litteää muotoa edustavaa kynsitalttaa. Purupihkan palassa ovat hyvin säilyneinä molempien purupintojen jäljet. |