Inventoinnin tavoitteena oli selvittää varhaisen asbestikeramiikan esiintymistä Saimaan alueen asuinpaikoilla.
Tutkimus kohdennettiin erityisesti rikkaimpaan varhaisen asbestikeramiikan esiintymisalueeseen: Rääkkylän, Kiteen, Kerimäen ja Punkaharjun seudulle. Lisäksi inventoitiin seuraavien kuntien alueella: Kontiolahti, Lappeenranta, Leppävirta, Parikkala, Ristiina, Savitaipale, Sulkava ja Tohmajärvi.
Varhaista asbestikeramiikkaa löydettiin 11:ltä asuinpaikalta. Lisäksi löydettiin nuorempaa varhaiskampakeramiikkaa, tyypillistä kampakeramiikkaa, myöhäiskampakeramiikkaa, Pöljän keramiikkaa, Kierikin keramiikkaa ja tunnistamatonta asbestikeramiikkaa. Asuinpaikoilta kerättiin myös kiviesineistöä ja palanutta luuta.
Inventoinnin tuloksena voitiin joillakin asuinpaikoilla tarkentaa kuvaa varhaisen asbestikeramiikan ja muiden keramiikkalajien stratigrafisesta esiintymästä ns. Suursaimaan maksimirannan suhteen. Näitä paikkoja ovat Kerimäki Mäntylä b, Kerimäki Martinniemi, Kitee Sarvisuo, Punkaharju Kirveslahti, Rääkkylä Mehonlahti 2 ja Rääkkylä Mikinsärkkä. Mäntylä b -asuinpaikkaa lukuunottamatta kaikilla näillä paikoilla varhainen asbestikeramiikka on ajoitettavissa tyypillistä kampakeramiikkaa vanhemmaksi. |