Pohjanpitäjänlahden itäpuolelta tunnetaan kolmattakymmentä röykkiökalmistoa, jotka on yleensä ajoitettu esiroomalaiselle rautakaudelle. Sjösäng 5:n röykkiöryhmä löydettiin 1989, jonka jälkeen alue ehdittiin metsäaurata ennen rikosilmoituksen perille menoa.//Kesän 1992 hoitotöiden yhteydessä yksi vahingoittuneista röykkiöistä päätettiin tutkia ja entisöidä. Samalla tehtiin alueella koekaivaus mahdollisen asuinpaikan löytämiseksi.//Tutkimusten aikana osoittautui, että alueella on kaksi erillistä röykkiöryhmää ja niissä aikaisemmin tunnettujen neljän röykkiön sijasta yhteensä 20 röykkiötä. Entisöitäväksi valittu eteläisimmän röykkiöryhmän röykkiö 2 osoittautui vähälöytöiseksi. Röykkiöstä saatiin kuitenkin talteen varhaismetallikautista keramiikkaa. Erikoisen löytöryhmän muodostivat fasetoituneet kvartsikiteet, joista osa saatiin talteen yhdestä kasasta röykkiön pohjakerroksesta.
Asuinpaikkamateriaalia löydettiin koko alueelta, mutta löydöt keskittyivät alueen eteläosaan ja pohjoisimman röykkiöryhmän keskelle jäävälle alueelle.
Luonti: 1.1.1900
Hanketiedot
Tutkimusalue:
20000 m²
Rahoittaja/tilaaja:
valtion velvoitetyöllistämisohjelma
Henkilökunta
Kaivausjohtaja:
Jukka Moisanen
Raporttitiedot
Tekijä:
Jukka Moisanen
Päivämäärä:
15.1.1993
Sijainti(alkup):
museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.