Inarin Angelin kylän Siuttavaaran lännenpuoleisella, Inarijokeen viettävällä rantatasanteella on 23 latomuksen, kolmen kuopanteen sekä yhden kvartsilöytöalueen muodostama muinaisjäännös, joka on altis jatkuvalle kulutukselle. Alue oli tämän vuoksi otettu mukaan museoviraston v. 1988 valtion työllisyystyöohjelman puitteissa tutkimiin kohteisiin.//Siuttavaarassa avattiin kolme tasokaivausaluetta://Alue 1 oli S-N -suuntainen koekaista, joka halkaisi kaksi latomuksista. N-puoleisessa latomuksessa oli suorakaiteen muotoinen reunakiveys ja puunjäännöskerrostuma, joka osin kattoi sisäkiveystä. Näiden alla maaperä oli palanutta. Löydöt - kvartsi-iskokset, pii ja palanut luu - ja muut havainnot eivät viittaa hautaukseen, joten kysymyksessä on todennäköisesti tulisija. Latomuksen ympäriltä löytyi mm. kolme kupari- tai pronssilevyn katkelmaa, jotka ajoittanevat rakenteen saamelaiselle rautakaudelle.
Alue 2 puolitti läntisimmän peurahaudoiksi oletetuista kuopanteista. Kuopan reunat näyttivät sortuneen jonkin verran heti sen valmistumisen jälkeen. Tämän jälkeen maaperä on podsoloitunut. Podsolin päälle oli kasaantunut täyttökerros, josta löytyi kookas hiiltyneen puun kappale. Kuoppa tulkittiin peurahaudaksi, jolla oli mahdollisesti ollut sekundäärikäyttöä.
Alueen 3 runsas kvartsiaineisto oli laadultaan huomattavasti parempaa kuin alueelta 1 löydetty. Kaapimia löytyi kaikkiaan kuusi; iskentätekniikka on ollut pääasiallisesti bipolaarinen. Löytöalue sisälsi myös keskittymän palanutta luuta. Kohde vaikuttaa kivikautiselta. Koko muinaisjäännöksen laajuutta pyrittiin lisäksi selvittämään fosfaattikartoituksella. |